Нейково

понеделник, 10 октомври 2016 г.

Обществени институции

В центъра се виждат старата (днес читалището) и новата
училищна сграда, а вдясно - църквата "Св. Троица".
     В Нейково има селски здравен участък, детска градина "Вела Пеева", основно училище "Св. св. Кирил и Методий", читалище, църква, потребителна кооперация и пощенски клон. Днес детската градина, училището и здравния участък са закрити. Запазена е църквата "Св. Троица" от 1863 г., а читалището "Изгрев" е основано през 1928 г. (за църквата и читалището виж публикациите в блога). 


     Училище: 
     Частно килийно училище в селото е имало в началото на XIX век; по-късно е построена едноетажна сграда към черквата; през 1878 г. е построена сграда и е открито начално училище; сградата е запазена. Според данните в Държавен архив, прогимназията е открита през 1921/1922 г. Първоначално не е имало сграда предназначена за нея. Учебните занятия се водили в частни къщи. Това неудобство е траело до 1926 г., когато сграда, предназначена за община, се отстъпва за прогимназия. От учебната 1958/1959 г. учениците от прогимназията започват учебните занятия в сградата на началното училище. Тогава се сливат двете училища в основно училище. Със заповед от 11 апр. 2003 г. на Министерството на образованието и науката се закрива Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Нейково. Причините за ликвидирането на училището са спадане броя на учениците в селото под определения минимум, съгласно нормативните документи на министерството.

     Потребителна кооперация: 
     Според данните в Държавен архив, кооперацията е създадена през месец април 1939 година под наименованието Всестранна кооперация "Бъдеще". Създадена е от група по-будни селяни под ръководството на учителя от Котел Сава Донев. Нейна задача е била да подпомага селяните при закупуване на стоки и за целта тя открива магазин. Освен това тя извършва и търговия на дребно, обществено хранене, изкупуване на селскостопански произведения, млекопреработване, билкосъбиране и други. Със собствени средства и заеми от държавата кооперацията обзавежда 5 магазина за промишлени и хранителни стоки, зеленчуци, 2 заведения за обществено хранене и хлебопекарна. От 1 март 1980 година до 30 юни 1991 година кооперацията е била обединена към Районна потребителна кооперация "Георги Сава Раковски" - Котел, а от 1 юли 1991 година кооперацията е самостоятелна единица. На 28 януари 1999 г. е регистрирана фирмата Потребителна кооперация „Бъдеще“ К.

    Линк към публикацията за църквата: http://neykovo.blogspot.com/2022/01/blog-post_19.html

    Линк към публикацията за читалището: http://neykovo.blogspot.com/2016/10/blog-post.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар