Нейково

понеделник, 10 октомври 2016 г.

Нейково и Априлското въстание

Паметникът на Дели Ради (1821-1876)
   По време на Априлското въстание през 1876 г. на 7 май четата на Стоил войвода минава през селото и 30 души от Нейково се присъединяват към нея.  Един от тях е Ради Тодоров Мухтаров (Дели Ради - 1821-1876). Въстаниците полагат клетва и поп Никола освещава знамето на четата в църквата „Св. Троица“ и тръгват за село Жеравна. Там се присъединяват още въстаници. Четата се насочва към Разбойна, но завалява сняг. Поради лошото време четата пренощува в къшлата на Парун Дойнов при Осеница.
    Стоил войвода изпраща няколко момчета от четата за хляб до Нейково, но те биват заловени. През нощта няколко въстаника избягват и биват заловени, а четата е предадена на властта. Четата се насочва към Нейково. Турската власт е по петите им и в местността "Кадънкория" над Нейково пресрещат четата и тя води битка с башибозуци, черкезка конница и редовна турска войска. След това четата води още няколко битки, като се изтегля в западна посока. 
   Турците започват да преследват Дели Ради, който след като го обезглавяват в местността "Харембунар", прави няколко крачки без глава и пада до един бук. Днес този бук се нарича - Дели-Радевия бук, а местността  - Дели-Радева поляна. В село Нейково се намира паметникът на хайдутина Дели Ради, а на бука при поляната е поставена и паметна плоча. Западно от селото на 10 май 1876г. са убити главният апостол на Сливенския революционен окръг Иларион Драгостинов и военният инструктор на окръга Георги Обретенов
    Стоил войвода, начело с няколко четници, на 13 май бива обезглавен при "Сатма чешма" между с. Близнец и с. Бинкос.

Църквата "Св. Троица"

Снимки: интернет (неизвестно)

Няма коментари:

Публикуване на коментар